Radio Sfera UMK

Gramy swoje, po studencku!

Gęsina na Świętego Marcina [RELACJA]

Po raz szesnasty Przysiek stał się kulinarnym centrum Kujawsko-Pomorskiego. Na Festiwal Gęsiny przyjechali odwiedzający nie tylko z okolic Torunia czy Bydgoszczy. W trakcie wydarzenia można było spróbować regionalnego przysmaku, ale także dowiedzieć się, jak go przyrządzać.

„Gęsina na Świętego Marcina” – pod tym hasłem co roku Urząd Marszałkowski organizuje Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Tradycyjnie przypada on właśnie w okolicach dnia Świętego Marcina, czyli 10 listopada. Jednocześnie z powodu bliskości Narodowego Święta Niepodległości wydarzenia te mają wiele wspólnych punktów.

Zobacz także: Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Toruniu

Chętni mogli skorzystać z darmowego transportu autobusami z Bydgoszczy i Torunia. 10 i 11 listopada od godziny 10:00 można było wziąć udział w atrakcjach Festiwalu Gęsiny. Na wydarzeniu zgromadziły się tłumy nie tylko z Kujaw.

Dla odwiedzających Urząd Marszałkowski zorganizował loterię, w której odpowiadając na pytania związane z naszym województwem można było wygrać różne drobne nagrody. Ponadto pierwszego dnia nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu Złoty Półgęsek 2025, dla najlepszego producenta produktów z gęsiny. We wtorek zaś z okazji Narodowego Święta Niepodległości w południe wszyscy zebrani wspólnie zaśpiewali hymn Rzeczypospolitej Polskiej.

W oba dni od 10:00 startował także Jarmark Gęsinowy, na którym odwiedzający mogli spacerować oraz kupować regionalne produkty. Alejki zgromadziły prawdziwe tłumy. Wystawcy dzielili się swoim towarem i nie była to tylko gęsina. Rękodzieło, miody, wędliny, sery, zabawki – to tylko niektóre z rzeczy, które można było dostać na jarmarku.

Goście specjalni

W namiocie Urzędu Marszałkowskiego o równych godzinach można było odebrać bezpłatne wejściówki na pokazy kulinarne.

W namiocie „Gęsia Karczma” w tym roku można było podglądać przy pracy Piotra Lenarta, Marietę Marecką, Sebastiana Olmę oraz Michela Moran. Przez dwa dni prezentowali autorskie przepisy na potrawy z gęsiną. W trakcie gotowania rozmawiali z widownią i starali się odpowiadać na nurtujące widzów pytania. Mogliśmy dowiedzieć się na przykład, że Michel Moran, juror Masterchefa, jako swoją pierwszą potrawę przyrządził ptysie z karmelem, nie lubi robić ciast, bardzo rzadko gotuje w domu, a jego ulubiony deser to czekolada. Zgromadzeni mogli także spróbować przygotowywanych potraw. Ci, którym nie udało się odebrać wejściówki wciąż mogli oglądać relację na żywo lub na telebimach rozstawionych na terenie jarmarku.

Zapis transmisji live tegorocznej edycji wydarzenia, w tym z pokazów kulinarnych, można znaleźć na youtube’owym kanale Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny (nagrania z pierwszegodrugiego dnia).

[Fot.: Józefina Słowik]