Muzyka

22 marca 2018 | Radio Sfera

0

Studio Accantus w Gdańsku [wywiad]

Studio Accantus to zespół twórców i wykonawców, zajmujący się przede wszystkim muzyką filmową. Utwory w ich wykonaniu to rodzynek polskiego YouTube’a. Ich kanał ma ponad 330 tys. subskrybentów, a trasy koncertowe przebiegają przez całą Polskę.

Po przejechaniu 250 km pociągiem, nasz dziennikarz Olek Dudziak znalazł się pod budynkiem Domu Technika NOT w Gdańsku. Tam miał odbyć się recital Kuby Jurzyka ze Studia Accantus. Godzinę przed koncertem w korytarzach budynku dało się słyszeć śpiew i subtelne dźwięki fortepianu. Przygotowania do recitalu trwały od 6:00. Po półtorej godziny niezapomnianych emocji, drżeń głosu i dziecięcego zachwytu, Olek miał wreszcie okazję porozmawiać z artystami.

O 22:00 oczy accantusowców nadal promieniowały pozytywną energią, a na ich twarzach gościły szczere uśmiechy. O tym, gdzie znajdują pokłady energii i inspiracji, mówią soliści – Karolina Warchoł Kuba Jurzyk.

 

W pustej sali koncertowej, w której jeszcze chwilę wcześniej wybrzmiewały oklaski, odbyła się rozmowa z reżyserem Studia Accantus, Bartkiem Kozielskim.

 

„Nigdy nie ulegnę, nigdy nie ulegnę…” – ten refren chyba najgłośniej śpiewali studenci, aby dodać sobie otuchy przed zbliżającą się sesją zimową. Cover kultowej piosenki z bajki „Mustang z Dzikiej Doliny” liczy ponad 3,8 mln wyświetleń na YouTubie. Solistom i reżyserowi Studia Accantus też przyszło powspominać czasy studenckie. Podzielili się radami na to, jak przeżyć sesję egzaminacyjną.

 

Co tydzień w środę na kanale Studia Accantus pojawia się nowe wideo. Jak zapowiadają artyści, ich repertuar będzie stopniowo rozszerzany o inne gatunki muzyczne. Piosenki są wykonywane nie tylko przez stałych członków zespołu, ale również przez gościnnie występujących wokalistów i aktorów.



23 lutego rozpoczęła się wiosenna trasa Accantus Symfonicznie, która potrwa do 6 maja. Informacje o nadchodzących występach oraz bilety można znaleźć na oficjalnej stronie Studia.

[fot. Borys Kozielski]

Materiał przygotował Olek Dudziak.

Tagi: ,




Back to Top ↑