Radio Sfera UMK

Gramy swoje, po studencku!

Gęsiego!

Od dawna zapomniane, teraz wstępują na salony. Dziś opanowały amfiteatr przy Muzeum Etnograficznym, gdzie zwycięzcy ogłoszonych przez toruńskie media konkursów mogli odebrać łącznie 2 tys. gęsi. 

 

Dwie jednak zaginęły w niewyjaśnionych okolicznościach, zaniepokojona o ich zdrowie i życie na poszukiwania wybrała się Monika Bukowska.

Być może gęsi uciekinierki spotkacie na weekendowym festynie w Przysieku pod Toruniem, gdzie odbędzie się finał tegorocznej akcji „Gęsina na św. Marcina”

 

Gęsina jest ściśle związana z polskimi tradycjami kulinarnymi. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich mięsem już w XVII wieku. Aby do naszego jadłospisu powróciła gęsina Urząd Marszałkowski w Toruniu od 3 lat organizuje akcję „Gęsina na św. Marcina”. Od tego czasu spożycie tego mięsa wzrosło ponad dwukrotnie i dziś Polacy zjadają około 1,5 tys. ton gęsiny. W porównaniu z Niemcami nie jest to imponująca ilość – nasi zachodni sąsiedzi importują 20 tys. ton tego mięsa rocznie.

 

Zdjęcie: www.sxc.hu, autor Ayla87